index
Blog Képek, videók Kapcsolatfelvétel Szavazás Vendégkönyv Webkamerák
Kajakos és egyéb pólók
polobolthu.jpg
Kajak-kenu boltok

webshop150.jpg
 
piraguasgm.jpg

Menü
Blog
Képek, videók
Látogató
Kapcsolatfelvétel
Szavazás
Vendégkönyv
Fontosabb telefonszámok
Webkamerák
Piac / Mercado
Látogató
Név

JelszóRegisztráció
Jelszófelejtés
Látogató infó
ikon 37 regisztrált
ikon 9 jelenlévő
ikon 0 bejelentkezve
ikon 9 vendég
Legfrissebb kép
Szavazás
Hogy tetszik az oldal?
Nagyon jó
Elég jó
Nem tetszik
Nagyon jó
Elég jó
Nem tetszik
Szavazások
Autóbérlés

budget150.jpg

europcar.jpg

goldcar.jpg

autosroig.jpg

record.jpg

aurigacrown.jpg

hertz.jpg

sixt.jpg

hiperrentacar.jpg

autoberles_mallorca.jpg

Paddle surfing
sup1oldalra.jpg
Kajak

calo_des_pou.jpg

cala_es_marmolsnal.jpg

colonia_de_sant_pere.jpg

cala_es_marmols_elott_2.jpg

calasantanyi.jpg

raco_den_massot.jpg

el_toro.jpg

santaponsa.jpg

playa_de_palma3.jpg

cala_es_marmols_elott.jpg

es_trenc.jpg

portocolom.jpg

calador2.jpg

ses_caletes.jpg

Visitor
Locations of visitors to this page
Blog - MENORCA körbeevezése tengeri kajakkal 2010.07.09-12.
ikon Blog / Tengeri kajakozás / MENORCA körbeevezése tengeri kajakkal 2010.07.09-12. |
2010.08.01. 16:19 | írta: Lackó | 4682 olvasás
Újra élvezhettem a tengeri kajakozás által nyújtott szabadságot több egymást követő napon keresztül. Egy túra, ami számomra nem egy egyszerű mindennapi evezést, hanem kihívást jelentett.

Menorca Mallorcától észak-keletre, kb. 40 km-re található. Sokan körbeevezték már ezt a szigetet különböző célokkal. Az én célom az volt, hogy megismerjem a partvonalat és bizonyítsak magamnak ezzel a túrával. Ezért döntöttem úgy, hogy Mallorcáról indulok, átevezek Menorcára, körbeevezem, aztán meg visszaevezek a kiindulási pontra. Különösebben nem volt tervem, hogy hány nap alatt teljesítsem ezt, meg hogy hol fogok aludni. Már csak ezért is érezhettem magam szabadnak a túra alatt. Ahogy esik, úgy puffan. Jaa.. egy tervem azért mégis csak volt, az hogy Mahón kikötővárosban éjszakázzak, mert látni szerettem volna kivilágítva és pár képet akartam készíteni róla. Direkt ezért vittem állványt a gépemhez.

Hogy mit vittem még magammal?
Mellényt, tartalék evezőt, spricót, iránytűt, sapkát (napellenzőset, hogy ne csapjam össze a napszemüveget), 1 evezős rövidnadrágot, 1 evezős hosszú ujjú fehér felsőt, hordókat (3), vízhatlan zsákokat (2) a száraz holmiknak pl: hálózsák, matrac, törölköző, 2 póló, 1 rövidnadrág, egy fényképező (egy másik ami vízálló és mindig a mellény zsebében volt), kaját, gázfőzőt, egy kicsi edényt, evőeszközt, kávéfőzőt (pici, egyszemélyeset).

Kaja:
- 5 flakon víz (feleslegesnek éreztem többet cipelni, mert ott is tudtam venni, viszont azt sem akartam, hogy víz nélkül maradjak)
- soktésztás levesporok (ami szerintem csak a meleg étel hatást pótolja, 10 perc után megint éhes az ember)
- mallorcai szárazkolbász (messze nincs olyan jó, mint a hazai)
- mallorcai májkrém (ez kifejezetten finom)
- mallorcai konzervek (4), amit csak melegíteni kell (ezeknek nincs konzerv íze!!!)
- paprika
- tartós kenyér arra az esetre, ha olyan helyen állok meg, ahol nincs bolt (majdnem minden esetben így volt).
- keksz

Gyógyszerek:
- magnézium
- kálcium
- algopirin
- fenistil
- izomfájdalomra kenőcs
- naptej
- leégésre krém

 

1. nap                                           

Cala Rajada mellől, Son Moll strandjáról indultam július 9-én reggel 6-kor. A parton hangoskodó német fiatalok borítgatták a napernyőket, énekeltek, kiabáltak a vízben. Nem csodálom, hogy nem szeretik Mallorcán őket.
A Nap épp akkor bukkant elő a távolban. Szép volt, bár nem volt tiszta az idő. Jobbról mintha köd közeledett volna, előttem meg picit felhős volt. A célpontot nem lehetett látni. Ezért is vittem magammal iránytűt, hogy az átevezésnél mindig a helyes irányt kövessem. Iránytű nélkül lehetne bolyongani a tengeren. :)
A tenger egész jó volt, nem hullámzott annyira, 25-26 fokos körül lehetett, és a szél sem fújt eleinte. Hihetetlen milyen csend van a nyílt vizen. Néha egy hajó hangja törte meg ezt. 3 komphajót, 4 halászhajót és pár kisebb vitorlást láttam menet közben.

menorcakajakimgp1836b.jpg

Hogy őszinte legyek delfinekre is számítottam, de (szerintem) a rengeteg lerakott háló miatt nem jönnek erre a környékre.
Visszatekintve Mallorca igen lassan akart csak távolodni. A célpontot kb. 25 km evezés után vettem észre. 
Anno az egyik hajós boltban felhívták a figyelmem, hogy a két sziget között van egy csatorna, ahol gyorsabban áramlik a víz. Nos, engem kb. 2 km-rel rakott arrébb észrevetlenül. Cap d'Artrutx (világítótorony) volt a cél, de mivel elsodort a víz, egyből a kikötővárosba mentem. Nem siettem. Egy kényelmes tempóval, 2 kajázást, meg a fotózásokat is beleszámítva, 6 óra alatt értem át (47,7 km).
A kikötő elején egy pici öbölben ki kellett szállnom egy pisire. Ez volt az első pihenő. Persze ez sem tartott tovább 4 percnél. Utána a kikötőt jártam be, ahol készítettem pár képet.

menorcakajakimgp1870b.jpg

menorcakajakimgp1877b.jpg

menorcakajakimgp1883b.jpg

menorcakajakimgp1874b.jpg

menorcakajakimgp1871b.jpg

Mivel már elég fáradt voltam - pontosabban a derekam volt bedurranva - kellett keresnem egy pihenésre alkalmas helyet. Muszáj volt kiszállnom, mert a kajakban ülve nem tudtam a derekamat pihentetni. Egy hotel betonos csónakleeresztőjét szemeltem ki, ahol találtam némi árnyékot. Gyors kajázás után ráheveredtem a kajak hátuljára, ahol kb. 1 órát nyugodtan tudtam pihenni. Jól is esett!
Mivel nem volt vége még a napnak, ismét lapátolásba fogtam, és egészen Cala Morellig eveztem. Azért idáig, mert ezt a helyet szimpatikusnak tartottam az éjszakázáshoz. A strandon pancsiztam kicsit, majd az öböl szélénél kerestem egy helyet, ahol gyönyörű volt a naplemente.

menorcakajakimgp1962a.jpg

menorcakajakdscf0859b.jpg

menorcakajakdscf0895b.jpg

menorcakajakdscf0897.jpg

menorcakajakdscf0901b.jpg

Azért 68,3 km evezés után már nem kellett altatni. :)

2. nap                                          

Hajnalban keltem. Egyrészt, hogy ne csak a nagy hőségben evezzek, másrészt látni akartam a napfelkeltét. Gyors kajázás után spuri a vízre!
Nem csak a nap volt szép, ahogy előbukkant, hanem a vörös sziklák is, amikre meg oldalirányból esett a fény.

menorcakajakimgp1975b.jpg

menorcakajakimgp1994b.jpg

menorcakajakimgp1998b.jpg

menorcakajakimgp2003b.jpg

menorcakajakimgp2030b.jpg

Ez a rész szinte teljesen kopár volt. Nagyon kevés növényzetet láttam. A tenger nagyon nyugodt volt, mint ahogy általában reggel szokott lenni.
Illa des Porros-nál pillanatok alatt köd ereszkedett körém. Mielőtt teljesen eltűnt volna az előttem lévő sziget (ami mellett el kellett eveznem), az iránytűn még megnéztem az irányt. Most is jól jött ez a ketyere, nem csak az átevezésnél.

menorcakajakimgp2070b.jpg

menorcakajakimgp2071b.jpg

Először 25,3 km után, Fornells-nél szálltam ki, ami egy viszonylag nagy öböl, 2-3 kicsi szigettel, kikötővel, stranddal.

menorcakajakimgp2104b.jpg

menorcakajakdscf0942b.jpg

menorcakajakimgp2094b.jpg

A hajót kitettem a partra egy étterem előtt, sétálgattam, fagyiztam, vettem a boltban 1 zsugor vizet, ücsörögtem a parton, aztán meg már nem bírtam a meleget, így indulnom kellett. Ezt nem szerettem a kiszállásban, hogy szinte alig volt árnyék, ezért nagyon sülős volt a parton lét. A tengeren mindig járt a levegő, meg ugye a nagy víztömeget nem tudja úgy felmelegíteni a tűző nap, mint a betont, vagy a homokot.
Menorcára jellemző, hogy nagyon sok barlangba lehet beevezni. Vannak olyan szakaszok, ahol szinte egymást érik a barlangok. Nem eveztem be mindegyikbe, de azért megfordultam párban! :)

menorcakajakimgp2120b.jpg

menorcakajakimgp2133b.jpg

Mivel az előző pihenőnél nem ettem fagyin kívül semmit, 38,9 km-nél újra tartottam egy kis pihenőt. Port d'Addaia-nak nagyon szimpatikus strandja van. A strand mellett, a bárkák között szálltam ki egy ebédet melegíteni. Itt jó kis árnyékos helyet találtam, nem kellett perzselődnöm a napon.

menorcakajakimgp2153b.jpg

menorcakajakdscf0963.jpg

menorcakajakdscf0965b.jpg

menorcakajakdscf0968b.jpg

menorcakajakimgp2161b.jpg

A kajázás, és kevés pihenő után beeveztem a szemközti Torre d'Addaia-ba, ami nagyon természetvédelmi területhez hasonlított. A víz sekély volt, ezért a nap nagyon melegre tudta felmelegíteni. Rajtam kívül nem láttam ott senkit.

A következő, ami említésre méltó, az Menorca legnagyobb kikötővárosa, és egyben a fővárosa is. Itt, Mahón öblében éjszakáztam. Már naplementében eveztem be ebbe a kb. 5 km hosszú öbölbe. Nagyon szép volt!

menorcakajakimgp2207b.jpg

menorcakajakimgp2243b.jpg

menorcakajakimgp2249b.jpg

A központtal szemben, egy elhagyatott, műemlékes, ágyus, félsziget szerű valamin szálltam ki lopózva. Biztos vagyok benne, hogy elzavartak volna onnan, ha látnak. Tökéletes hely volt a kivilágított várost fotózni. Egy kőkerítés mögött vártam, hogy teljesen besötétedjen, aztán "megágyazzak", majd pár fotó készítés után kipihenjem az aznapi fáradtságot.

menorcakajakdscf1003b.jpg

Igen ám, csak kellő sötétségben felkapcsolódott fölöttem 2 reflektor. Mindenhol teljes sötétség, csak körülöttem volt világos. :) "Na most mindenki lát engem a túloldalról." Húzhattam arrébb a cuccaimat :)
69,1 km-ert raktam ezen a napon a hajóba. 

Nagyon szép volt a kivilágított város!

menorcakajakdscf1037b.jpg

menorcakajakdscf1034.jpg

menorcakajakdscf1068b.jpg

menorcakajakdscf1097.jpg 

3. nap                                   
 
A kajak hátulján aludtam.
A reggeli után 6 körül szálltam vízre. A párás idő nagyon jó hangulatot adott az öbölnek.

menorcakajakimgp2268b.jpg

menorcakajakimgp2293a.jpg

Miután vízre szálltam és eveztem kicsit, a csendet mély morajlás törte meg. El sem tudtam képzelni mi lehet az. Egyszer csak egy hatalmas hajó, a Balearia bukkant elő a kanyarban. Meglepődtem rendesen, de nagy élmény volt nagyon!

menorcakajakimgp2284b.jpg

Szerencsére ezen a szakaszon is nagyon sok barlang volt. 

menorcakajakimgp2317b.jpg

menorcakajakimgp2395b.jpg

menorcakajakimgp2380b.jpg

Volt olyan is, ahol egy nagy bejáraton beeveztem, az oldalán meg volt egy kicsi kijárat, ahol nagyon szépen besütött a nap a sziklák alá.

menorcakajakimgp2475b.jpg

menorcakajakimgp2483b.jpg

menorcakajakimgp2500b.jpg

Máshol meg a barlang bejáratánál a szikláról ugráltak a fiatalok.

menorcakajakimgp2507b.jpg

A szakasz eleje meg a vége ismét kopár volt, de azér akadtak erdős részek is. Leginkább sziklafal jellemezte a partvonalat.


Nagyon kevés strand van ezen a szigeten. Az első nagy, igazi strandot Son Bou-nál láttam. Szerintem ez a legnagyobb strandja Menorcának. Pihenőt, a mellette lévő Sant Tomás strandján tartottam.

menorcakajakdscf1119b.jpg

Persze kicsi, eldugott öblökben is akad olyan, ami nagyon szép. Sőt, nekem személyesebbnek tűnnek ezek a strandok. Pl. egy ilyenben találkoztam kajakosokkal, akik ugyancsak a sziget körbeevezésén fáradoztak. Persze ők kisebb léptékben haladtak, más volt a céljuk.

menorcakajakimgp2399b.jpg

menorcakajakdscf1103b.jpg

menorcakajakimgp2404b.jpg

Nekem a legjobban Cala Galdana környéke tetszett ezen a napon. Egyrészt itt volt a  fent említett kis kijáratos barlang, másrészt egy alagút is található a környéken, amin nagy élvezet átevezni.

menorcakajakimgp2518b.jpg

menorcakajakimgp2455b.jpg

menorcakajakimgp2469b.jpg

Menorcán nagyon sok kishajó látható. A mai nap végefelé viszont hirtelen mindenki eltűnt a vízről. Először nem értettem miért, de aztán rájöttem. Ma volt a Vb döntő. Magányosan beeveztem Cala en Bosch kikötőbe.

menorcakajakimgp2537.jpg

menorcakajakimgp2556.jpg

Ezzel elértem a sziget azon pontját, ahonnan már "csak" vissza kell eveznem Mallorcára. Egy közeli strandon (Son Xoriguer strandján), egy elsősegély bódé mellé
telepedtem le. Utolsó tusolás flakonból, majd száraz ruhába ugrottam (de jó is volt), főztem egy fini levest, vettem még vizet, meg sok csokit a közeli boltban, aztán hallgattam hogyan szurkolnak a spanyolok a legközelebbi bárban. Minden megmozdulást megtapsoltak, ujjongtak. Én azt hittem, hogy már legalább 23 - 0-ra vezetnek. :)
Ezúttal egy napozóágyra heveredtem, de nem volt kényelmesebb, mint a kajak hátulján. 

62 km-t eveztem ezen a napon. 199,4 km-t összesen a 3 nap alatt.


4. nap                                                   

Már este bepakoltam majdnem mindent a helyére, hogy hajnalban ne azzal kelljen vacakolnom.
Kajáztam egy gyorsat, aztán nagy izgalommal neki indultam az utolsó, számomra legnehezebbnek ítélt szakasznak. A napfelkelte ismét nagyon szép volt.

menorcakajakimgp2582b.jpg

menorcakajakimgp2605.jpg

A tenger meglepően sima volt, ahhoz képes, hogy tegnap estefelé eléggé hullámzott.

menorcakajakimgp2606.jpg

Szerencsém is volt, mert majdnem hátulról kaptam a gyenge, hosszú hullámokat, ami kicsit könnyítette az evezést. 10 km után már láttam halványan a célt. Azért jobb így evezni... Viszont, ahogy az első napon alig akart távolodni Mallorca, most olyan lassan közeledett. Csak eveztem, eveztem, eveztem, aztán nem változott semmi a tájban. :)
Az áramlat most nyugvóban lehetett, mert egyenesen tudtam haladni, nem sodort el semerre (ahogy utólag a GPS mutatta).
Most nem találkoztam sok hajóval. A közelben láttam a menetrend szerinti járatot, ami Cala Rajada-ból indul Menorcára, majd vissza. Igazából ez a hajó volt a segélyhajóm, amire számíthattam, ha baj van. Mert ez biztos közlekedik minden nap. Ezért is választottam ezt az útvonalat.
Nagyon nyögvenyelősen ment az utolsó pár km, de végül közel 6 óra alatt elértem azt a strandot Mallorcán (41,8 km), ahonnal elindultam az első nap. A sok strandoló között igen nehezen tudtam partra tenni magam.

menorcakajakimgp2620b.jpg

A kedvesem ott várt. Már nagyon hiányoztam neki. :)  Szinte az első kijelentése az volt, "DE BÜDÖS VAGY" :))). Na igen.. a tengervíztől igen csak be tud szagosodni a ruha pár nap után. :)

Összesen 241,2 km-t eveztem 3 nap és 6 óra alatt. Kissé fáradt voltam a túra végére. Le voltam lassúlva, mint malacka szembeszélben. De aztán erőre kaptam.
Az öbölben (ahol tároljuk a hajóinkat), csapni akartam még egy kört, megnézni, hogy mi változott pár nap alatt. De végül ez már elmaradt.

menorca_terkep.jpg

Nagyon örülök, hogy sikerült minden gond nélkül teljesítenem ezt a túrát. Nagyon szép volt Menorca, bár azért Mallorca még mindig előtte áll. Egy dolgot tudok felhozni negatívumként, hogy első nap a kikötő környékén rengeteg szemét volt a vízben.

A következő túrám remélhetőleg Ibiza lesz. Még nem tudom, hogy oda is átevezek-e, mert az azért 90 km-re van Mallorcától. De majd meglátom...
Tervek mindig vannak. A tengeren érzett szabadságból meg sosem elég!!!!!!!

Ha érdekelnek még képek a túráról, KATT IDE!

Lackó

Fotóidat a falra!
keparuhaz
Aktuális vízhőmérséklet

 ~~~ 17°c ~~~

Fontosabb linkek

Click for Palma de Mallorca, Spanyolország Forecast

eltiempo_es.jpg

idojaras.jpg

index_forum.jpg

busz_menetrendek_palma.jpg

tavolsagi_busz_menetrendek.jpg

mallorca_strandjai.jpg

online_szotar.jpg

programok_palma.jpg

Látnivalók Mallorcán

imgp0867i.jpg

imgp1471i.jpg

imgp2250i.jpg

bellver.jpg

dscf0362i.jpg

imgp2544i.jpg

imgp1524i.jpg

imgp1162i.jpg

formentor2i.jpg

imgp1638i.jpg

imgp1989i.jpg

dscf1440i.jpg

imgp0715i.jpg

dscf2383i.jpg

dscf9279i.jpg

dscf0600i.jpg

dscf0935i.jpg

sobanya_es_trenc_i.jpg

imgp0314i.jpg

dscf9068i.jpg

dscf1445i.jpg

dscf1827i.jpg

la_granja_150x113.jpg

dscf1116i.jpg

aqualand_el_arenal.jpg

aqualand_magaluf.jpg

arab_furdo.jpg

museo_j_torrents_llado.jpg


Minden jog fenntartva. Éles László 2012.
code: vidra