index
Blog Képek, videók Kapcsolatfelvétel Szavazás Vendégkönyv Webkamerák
Kajakos és egyéb pólók
polobolthu.jpg
Kajak-kenu boltok

webshop150.jpg
 
piraguasgm.jpg

Menü
Blog
Képek, videók
Látogató
Kapcsolatfelvétel
Szavazás
Vendégkönyv
Fontosabb telefonszámok
Webkamerák
Piac / Mercado
Látogató
Név

JelszóRegisztráció
Jelszófelejtés
Látogató infó
ikon 37 regisztrált
ikon 2 jelenlévő
ikon 0 bejelentkezve
ikon 2 vendég
Legfrissebb kép
Szavazás
Hogy tetszik az oldal?
Nagyon jó
Elég jó
Nem tetszik
Nagyon jó
Elég jó
Nem tetszik
Szavazások
Autóbérlés

budget150.jpg

europcar.jpg

goldcar.jpg

autosroig.jpg

record.jpg

aurigacrown.jpg

hertz.jpg

sixt.jpg

hiperrentacar.jpg

autoberles_mallorca.jpg

Paddle surfing
sup1oldalra.jpg
Kajak

calo_des_pou.jpg

cala_es_marmolsnal.jpg

colonia_de_sant_pere.jpg

cala_es_marmols_elott_2.jpg

calasantanyi.jpg

raco_den_massot.jpg

el_toro.jpg

santaponsa.jpg

playa_de_palma3.jpg

cala_es_marmols_elott.jpg

es_trenc.jpg

portocolom.jpg

calador2.jpg

ses_caletes.jpg

Visitor
Locations of visitors to this page
Blog - Túra a Sa Dragonera szigeten 2009.04.25.
ikon Blog / Gyalogtúrák / Túra a Sa Dragonera szigeten 2009.04.25. |
2009.04.26. 19:28 | írta: Vyca | 6295 olvasás
Rövid hajóút, lila medúzák, támadó sirályok, fürge gyíkok, szorgos hangyák, színes lepkék, "sétáló bokrok" :-) és egy fárasztó túra a Sa Dragonera szigeten.

Sa Dragonera egy kis sziget (279 ha) Mallorcatól kb. 1,5 km-re . A sziget 1995 óta természetvédelmi terület. Korábban voltak olyan tervek, hogy 2000 fő befogadására alkalmas üdülőtelepet építenek itt, de szerencsére ezt demonstrációkkal megakadályozták. Így még most is számos, ritka növényt és állatot figyelhetünk meg a szigeten. 
Legegyszerűbben Sant Elm kikötőjéből juthatunk el ide. Az év minden napján (kivétel november 15 - január 31.-ig) az első járat 10.15-kor indul, majd 30 percenként ismét 14.45-ig. Most sokan várakoztak a kikötőben, ezért mi megvártuk a második járatot, addig megittunk egy kávét az egyik tengerre néző étteremben.
A hajóút nem tartott tovább 10 percnél. A tenger teljesen nyugodt volt. Kikötés után megnéztük merre is induljunk. 4 túrát lehet végig csinálni a szigeten, mi először a piros jelzésűt akartuk teljesíteni, mert az ment a legmagasabbra, egészen a Na Pópia kilátóig (349 m).

sa_dragonera_map_sd.jpg

Röviddel indulás után ért az első meglepetés, azonnal rájöttem, hogy miért nevezik Sa Dragonerának a szigetet. A kövek midenütt tele voltak gyíkokkal!! Minden lépésünkkor figyelni kellett, mert a lábunk alatt szaladgáltak, félő volt, hogy eltaposunk egyet!

dscf3021sd.jpg

A sirályokat nem lehetett nem észrevenni! Mindenütt ott voltak. Repkedtek a fejünk felett, ücsörögtek a sziklákon, sétálgattak a fűben. Nem hallottunk mást, csak sirály rikácsolást. Nagyon szép madarak, de ilyen közelről látva őket, egészen félelmetesek is!
Ahogy haladtunk felfelé úgy lett a kilátás is egyre gyönyörűbb. Az évnek ebben az időszakában még minden zöld és a virágok is virítanak. Lackó folyamatosan azt mondogatta, hogy "Ez nagyon gyönyörű!" és nem győzött fényképezni. Több, mint 600 képet készített a túra során.

imgp3328sd.jpg

imgp3314sd.jpg

dscf3106sd.jpg

dscf2956sd.jpg

dscf3034sd.jpg

dscf3222sd.jpg

Bár nem volt verőfényes napsütés, de a hőmérséklet éppen ideális volt a túrázáshoz. Egyszer lehajoltam, hogy megkössem a cipőfűzőmet és úgy megijedtem, mert egy kismadár csipogott a lábam mellett. Lackó jött is rögtön lefényképezni a kis különlegességet! Ekkor jött ám csak a meglepetés! A sirályok fölöttünk teljesen támadóra fogták, egészen közel repültek a fejünkhöz, kakibombákat potyogtattak és iszonyú éles hangokkal riogattak bennünket. Kis idő után leesett, hogy a kicsit próbálják védeni. Nem is volt ebből gond, gondoltuk szép csendben odébb állunk és kész. Ez még egészen az út elején történt. Sajnos a helyzet később sem változott, mert éppen a sirályok költési időszakában jártunk a szigeten. Az út mellett mindenhol csak fészkeket, költő madarakat, még ki nem kelt, félig kikelt tojásokat vagy már pár órás kissirályokat láttunk.

dscf3212sd.jpg

dscf3228sd.jpg

Ahol egy sirály nagyon ácsorgott, ott tudtuk, hogy fészek van. Sajnos nem tudtuk kikerülni, hogy megzavarjuk őket, amire ők nagyon agresszíven reagáltak.
Másfél órás gyaloglás után értük el a kilátópontot, ahol kicsit megpihentünk. Minden irányba szétnéztünk, gyönyörködtünk kicsit, természetesen megettük a magunkkal hozott szendvicseket és próbáltuk kitalálni, hogy miért és legfőképpen hogyan építették ezt a házat ide?

dscf3128sd.jpg

dscf3143sd.jpg

dscf3156sd.jpg

dscf3173sd.jpg

Mi már visszafelé tartottunk, de ekkor még nagyon sok ember baktatott felfelé. Egyszer csak Lackó felkiálltott "Nézd már, sétál a bokor!" Nagyon vicces volt! A bokrok fölött csak azt láttuk, hogy száraz faágak közelednek. Később megláttuk, hogy emberek tartják őket a fejük fölött, azokkal sétálnak. Ketten jöttek felénk, elől egy lány egy vastag faág alatt már teljesen izzadtan (de jókedvűen) közeledett, míg mögötte a barátja, egy satnya kis ággal védekezett (mint utóbb kiokoskodtuk a sirályok ellen).

dscf3189sd.jpg

Mi csak fogtuk a hasunkat és dőltünk a nevetéstől! :-)
A sirálytámadások valóban nagyon kellemetlenek voltak, egy idő után már mindketten nagyon beidegesedtünk tőlük. Igazából tehetetlenek voltunk és ez mindkettőnkből másfajta reakciót váltott ki. Az egyik támadás után Lackóból kiszaladt: "Leköpjem???" és már gyűjötte is a nyálát (pedig nem is szokott köpködni). Hát erre aztán nem tudtam mit mondani, ismét csak dőltem a nevetéstől! :-) Természetesen nem tette meg, csak velem nevetett az ötleten!
Kicsivel később engem támadott egy madár. Biztosan sok bokszolós filmet nézhettem, mert erősen ökölbe szorítottam a kezem, hogy ha nagyon közel jön, jól megboxolom. Ügyetlen erőlködéseimet Lackó megörökítette. :-)

imgp3419sd.jpg

Miután visszaértünk a kikötőbe még maradt erőnk, hogy a zölddel jelölt túrát is végigcsináljuk. Ez a túra a sziget északi csücskén lévő világítótoronyhoz vezetett és összességében kicsivel tartott csak tovább, mint egy óra. Ezen a részen már kevesebb sirály költött, így természetesen kevesebb támadás is ért bennünket. A gyíkok folyamatosan jelen voltak és még egy érdekességet is felfedeztünk. Mindenhol 10 literes vödrök voltak kitéve. Hogy miért? A választ a park egyik dolgozójától kaptuk meg: a szigeten nagyon elszaporodtak a patkányok, amik megeszik a sirályok tojásait. Így most ezen a részen írtják őket, később pedig majd a másikon.
A kilátás erre is gyönyörű volt, láttuk azt a helyet is ahol a múltkori, Sant Elm-ből induló túránk során néztünk a Sa Dragonerára.

imgp3378sd.jpg

imgp3412sd.jpg

imgp3415sd.jpg
 
5 órás gyaloglás után már nagyon fájtak a lábaim. Néhány percet kellett még arra várnunk, hogy a hajó elinduljon visszafelé. Addig beszélgetésbe elegyedtem a "túristatársakkal", Lackó pedig megörökítette a tenger szépségeit a víz alatt is.

imgp3454sd.jpg

imgp3452sd.jpg 

A visszaútra már beborult, hideg volt a tengeren. Az út költségét (fejenként 10 eurót) visszafelé kellett odaadni a kapitánynak.

"Sirály" volt a túra! :-) Azt gondoljuk, hogy ez a sziget is a "Mindenképpen látni kell egy mallorcai nyaralás alatt" kategóriába tartozik.
Mi legközelebb júniusban fogjuk kajakkal megkerülni a szigetet.

Vyca

ikon Kapcsolódó link
A többi kép itt!
Fotóidat a falra!
keparuhaz
Aktuális vízhőmérséklet

 ~~~ 17°c ~~~

Fontosabb linkek

Click for Palma de Mallorca, Spanyolország Forecast

eltiempo_es.jpg

idojaras.jpg

index_forum.jpg

busz_menetrendek_palma.jpg

tavolsagi_busz_menetrendek.jpg

mallorca_strandjai.jpg

online_szotar.jpg

programok_palma.jpg

Látnivalók Mallorcán

imgp0867i.jpg

imgp1471i.jpg

imgp2250i.jpg

bellver.jpg

dscf0362i.jpg

imgp2544i.jpg

imgp1524i.jpg

imgp1162i.jpg

formentor2i.jpg

imgp1638i.jpg

imgp1989i.jpg

dscf1440i.jpg

imgp0715i.jpg

dscf2383i.jpg

dscf9279i.jpg

dscf0600i.jpg

dscf0935i.jpg

sobanya_es_trenc_i.jpg

imgp0314i.jpg

dscf9068i.jpg

dscf1445i.jpg

dscf1827i.jpg

la_granja_150x113.jpg

dscf1116i.jpg

aqualand_el_arenal.jpg

aqualand_magaluf.jpg

arab_furdo.jpg

museo_j_torrents_llado.jpg


Minden jog fenntartva. Éles László 2012.
code: vidra